Zonneveste geopend op langste dag van het jaar

 “Het was heel warm, maar toch bijzonder om het zonnedak te zien!” vertelt een investeerder van Zonneveste, het zonnedak van Nieuwe Veste. Na de officiële opening in de bibliotheek, krijgen bezoekers de mogelijkheid om een kijkje op het dak te nemen. Door de hitte leek het er even op dat het zonnedak niet te bezichtigen was voor publiek “maar op zo’n dag moeten mensen toch even kunnen kijken” legt Sander uit, van technische dienst Nieuwe Veste.

Bekijk hier het filmpje over de bouw van Zonneveste!

Het was dan ook de langste dag van het jaar, het moment waarop de zon het hoogst aan de hemel staat. Het is het tweede zonne-project dat in een week tijd geopend wordt; op 18 juni had ZonneWIJde een officiële opening en 3 dagen later Zonneveste. “Het verveelt niet.” lacht Paul de Beer “Op het moment dat het saai wordt om het zoveelste zonnedak te openen, dan zijn we heel goed bezig”. Ludo Ansems reikt namens ZonneWIJde de Groene Parel uit, een prijs voor duurzame gerealiseerde projecten. Hij richt zich tot Gertjan Endedijk van Nieuwe Veste “We hebben de Groene Parel maar heel kort mogen hebben, nog korter dan de tijd die jullie nodig hadden om de crowdfunding van Zonneveste rond te krijgen” lacht hij. Gertjan staat op het punt om de Groene Parel in ontvangst te nemen, totdat Jan Schouw van BRES tussenbeide komt “BRES is de eigenaar van het zonnedak, wij zouden de Groene Parel moeten krijgen”. Voordat Gertjan iets terug kan zeggen voegt Paul de Beer zich erbij “maar gemeente Breda is eigenaar van het dak”. Tijdens de opening van ZonneWIJde trok Edwin Waelput al de conclusie, zonder onze partners en investeerders was het nooit gelukt. Ook Zonneveste hebben we samen gerealiseerd.  

Nieuwsgierig? Bekijk hier de foto's van de bouw van Zonneveste

 

Het pand van de Nieuwe Veste beschikt over een plat dak van ongeveer 4000 m2. Ideaal voor het plaatsen van 930 zonnepanelen! Installatiebedrijf  Hoppenbrouwers Techniek gaat de zonnepanelen op het dak leggen. “Het mooie van ‘Zonneveste’ is dat we als lokale energiecoöperatie samen met de Nieuwe Veste en gemeente Breda het mogelijk hebben kunnen maken voor Bredanaars om te investeren in een lokaal groen initiatief. We hebben de businesscase goed doorberekend en we kunnen ook nog eens een interessant rendement bieden van 3,5%!” legt Jan Schouw uit. “We wilden de crowdfunding zo laagdrempelig mogelijk maken, Bredanaars hebben kunnen investeren vanaf 50,- euro! BRES is eigenaar van het systeem en de groene stroom wordt rechtstreeks geleverd aan de Nieuwe Veste. Dat betekent ook een grote stap in de verduurzaming van het pand."

De crowdfunding van ‘Zonneveste’ werd gedaan door  ZonnepanelenDelen. Dit is een platform van collectieve zonne-energieprojecten. Zij hebben in september een internationale prijs gewonnen van de Verenigde Naties. Deze prijs wordt al enkele jaren uitgereikt aan bedrijven en initiatieven die op een innovatieve manier klimaatverandering aanpakken. ZonnepanelenDelen werkt dan ook graag mee aan ‘Zonneveste’. 

Klik hier om het promofilmpje van Zonneveste te bekijken.