Sinds enkele maanden ben ik de eigenaar van een enkelsteense woning uit 1900 en uiteraard voel ik me verplicht om het huis flink te verduurzamen. Dat begint natuurlijk met een flinke laag isolatie. 

En daarmee dient zich meteen het eerste dilemma aan. Want met welk materiaal bereik je het meest duurzame resultaat? De keuze viel uiteindelijk op houtvezelplaat. Niet omdat het de allerhoogste isolatiewaarde heeft, want daarvoor kom je al snel uit bij chemische materialen zoals PUR-platen. Wel omdat de milieubelasting van houtvezel erg laag is.

 

Houtvezelplaten worden gemaakt van naaldhout dat vrijkomt bij het uitdunnen van bossen en de onbruikbare resten van zagerijen. Het van nature aanwezige hars zorgt ervoor dat de platen niet apart verlijmd hoeven te worden. Veel milieuvriendelijker kun je het niet krijgen.

 

 

Bovenop de houtvezelplaten volgt een dikke laag leem. En in die leemlaag dan weer een wandverwarmingssysteem, zodat de inefficiënte radiatoren voorgoed het veld kunnen ruimen. Het resultaat zou zijn dat mijn stookkosten met driekwart moeten worden teruggedrongen.

 

Nog zo’n dilemma: met de achterkant van het huis op het oosten, zijn de condities voor zonnepanelen niet optimaal. En aangezien het dak maar één keer vol gelegd kan worden, concurreren de PV-panelen ook nog met een zonneboiler. De definitieve keuze heb ik nog niet gemaakt, maar het lijkt erop dat de groene stroom het gaat winnen van de zonnecollectoren omdat daar de meeste milieuwinst mee te halen lijkt.

 

Al met al een behoorlijke uitdaging en ook heel wat uitzoekwerk. Dat is vast niet voor iedereen is weggelegd. Dus is het goed om te weten dat Coöperatieve vereniging BRES het ook allemaal van A tot Z kan regelen. Laat ik voor BRES dan meteen een uitdaging neerleggen: is jullie materiaalgebruik net zo duurzaam als dat van mij?

 

Selçuk Akinci

 

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen