De drie turbines van Windpark Hazeldonk draaien sinds 2015 trots langs de A16 bij Breda. Het windpark is mede gefinancierd door crowdfinancing. Ongeveer 340 mensen uit de Breda en omgeving hebben geïnvesteerd in obligaties. 

Dat, en de keuze om met Bredase partners samen te werken, geven het windpark een lokaal en duurzaam karakter.

Gemeente Breda wil haar klimaatambities waarmaken met onder meer windenergie. In het voorjaar van 2014 heeft de gemeente Breda marktpartijen gezocht om het project op Hazeldonk te bouwen en te exploiteren. Windpark Breda Hazeldonk BV pakte de uitdaging. Zij wilde een lokaal betrokken windpark dat daarvoor ten eerste werd opengesteld voor deelname door particulieren, en vooral door samen te werken met energiecoöperatie BRES en Hezelaer Energy. Nu staat er een windpark waar ongeveer 300 Bredanaren in participeren en groene stroom van eigen bodem kunnen afnemen.

Benieuwd naar dit windpark en de productie van de molens? Bekijk hiervoor de website van Windpark Hazeldonk BV.

Ook groene stroom afnemen van Windpark Hazeldonk? Klik hier voor een vrijblijvende offerte.

 

BRES agenda

Geen komend evenement!

Interview

Waar ik zelf invloed op heb, dat wil ik graag aanpakken.

‘Dit vrijwilligerswerk geeft mij energie’ zegt Leo Korsel. Sinds kort is hij energiecoach bij BRES. ‘Het sluit goed aan bij mijn interesses.’ Hij woont in Ulvenhout in een woning uit 1938. Leo: ‘Ik ben best handig en was zelf al een beetje bezig om m’n huis te verduurzamen. Het werk van energiecoach kwam toevallig op mijn pad. De Greenhopper stond in Ulvenhout en ik ben er binnen gelopen.

De Greenhopper is het mobiele tiny house van de gemeente Breda waarin duurzame oplossingen te zien zijn. Medewerkers van de gemeente en vrijwilligers van BRES geven er informatie. Leo: 'Ik raakte er in gesprek en werd gevraagd of het iets voor mij zou zijn om energiecoach bij BRES te worden. Ik heb een achtergrond in elektrotechniek, mijn kennis schuift steeds meer op naar duurzaamheid. Op dit moment heb ik nog een 40-urige baan als manager bij het Ministerie voor Economische Zaken, ik houd me er bezig met het opleveren van ICT-netwerken.

Over vier jaar ga ik met pensioen.

Ik vind het goed om nu al bezig te zijn met de invulling van mijn tijd als het zover is. Eerst ben ik lid geworden van BRES en later heb ik me ook aangemeld als vrijwilliger. BRES vraagt van de energiecoaches een inzet van een dagdeel per week. Ik heb dit bespreekbaar gemaakt. Omdat ik nu nog een volle baan heb, kan ik op dit moment nog minder uren draaien. Dat is een mooie afspraak. Ik heb de training tot energiecoach al gedaan en voer Keukentafelgesprekken bij mensen thuis. Na mijn pensioen zal ik mijn vrijwilligersuren bij BRES uitbreiden. Zo glijd ik straks van mijn werkend leven mijn pensioentijd in met vrijwilligerswerk dat ik hartstikke leuk vind. Ik heb er ook veel aan bij het verduurzamen van mijn eigen huis.

Als nieuwe energiecoach volg je eerst een cursus

Deze bestaat uit zes dagdelen en huiswerkopdrachten. Tijdens deze cursus ben ik echt heel enthousiast geworden voor het werk als energiecoach. Je verrijkt je kennis en ik vind het leuk om mensen een advies te kunnen geven. Mijn eerste Keukentafelgesprek was in een woning waar sinds een verbouwing last was van optrekkend vocht. Ik ontdekte dat het probleem uit de kruipruimte kwam waar luchtroosters dicht waren geplamuurd. Goede ventilatie in huis is echt nodig om vochtproblemen te voorkomen. Ik kon de eigenaresse direct een advies geven. Bij een andere woning had de eigenaar zelf al veel maatregelen uitgevoerd, hij wilde vooral weten of hij op de goede weg was. De gesprekken die ik tot nu gevoerd heb zijn qua inhoud heel verschillend, de reacties van mensen zijn positief. Dat maakt dit vrijwilligerswerk leuk om te doen, het geeft mij energie als coach.

Na de cursus loop je eerst een aantal keer mee met een ervaren coach van BRES

Deze training heeft mij ook gestimuleerd om zelf nog meer kennis op te gaan doen. Ik heb een online cursus gedaan en mijn certificaat gehaald voor het waterzijdig inregelen van radiatoren. Dat betekent dat je radiatoren efficiënter kunt laten werken en daarmee energie besparen. Dit gaat trouwens ook de nieuwe norm worden bij het bouwen van huizen. Het is echt duidelijk dat verandering nodig is, we moeten alles doen wat we kunnen. Iedereen kan merken dat de temperatuur al hoger is, In het voorjaar was het al 26 graden. Waar ik zelf invloed op heb, dat wil ik graag aanpakken.’

Lees meer