Jan Verhoeven woont met zijn gezin met twee kinderen in de wijk Brabantpark. Op het dak van hun eigen woning liggen sinds vier jaar maar liefst 36 zonnepanelen. 

Waarom heeft u zonnepanelen geplaatst?

‘Gezien de dalende rentes vond ik het beter om mijn geld aan zonnepanelen uit te geven dan het op de bank te laten staan. Het is een goede investering die je in ongeveer tien jaar terugverdient. 
Het dak van ons huis is er ook prima voor geschikt. Het is een plat dak op het zuiden gelegen, zonder dakkappellen. Ons dak biedt ruimte voor 12 x 3 panelen met een maximale vermogen van 9000 Wp.’

  

Uit resten van de aardappeloogst en frietjes bio-korrels maken en vervolgens producten als petflessen. Waarom is hout een beter bouwmateriaal voor een ziekenhuis dan kunststof? Omdat hout bacteriën opeet. Onderzoek doen naar gebruik van natuurlijke kleurstoffen en de toepassing ervan. Kleuring van textiel bijvoorbeeld. Want de stoffen die nu gebruikt worden in de textielindustrie zijn allemaal van petrochemische oorsprong. Nagenoeg onaf breekbaar voor de natuur. In een Biobased Economy nemen groene grondstoffen het over van fossiele grondstoffen. 

Sociaal ZonneVeste

Sinds twee jaar ben ik (mede) verantwoordelijk voor de renovatie van het pand van de Stichting Nieuwe Veste in de Molenstraat. Aanvankelijk waren we vooral druk bezig met het beantwoorden van vragen als hoe kunnen we ons pand toekomstbestendig maken, de inrichting laten aansluiten bij de huidige wensen, wat willen we met ons pand, welke uitstraling willen we hebben, hoe gaan we meer bezoekers binnen krijgen etc.?

Dur Zwaojt wa!

Met dat motto gaat het carnavalsfeest van start in ut Kielegat.

Het motto is even veelzeggend als voor meerdere uitleg vatbaar. Daarom bij deze een gefingeerd, kort interview met de Leutvorst van Breda, Prins Petrus C. Lie d’un Alleraller Irste.

Gefingeerd omdat zijne leutigheid helaas geen tijd voor ondergetekende kon vrijmaken in zijn drukke gein-agenda.

 

"Je kunt er tegenwoordig toch echt niet meer omheen. De energiehuishouding gaat draaien op duurzame bronnen in de toekomst. Dat is nu wel zeker.

Maar wanneer dat punt bereikt wordt, daarover verschillen de meningen. De problemen zijn ingewikkeld; er zijn zo ongelooflijk veel uiteenlopende belangen en het gaat de hele wereld aan.

Een mens zou er moedeloos van worden, want ... waar moet je beginnen?"

  

Sinds enkele maanden ben ik de eigenaar van een enkelsteense woning uit 1900 en uiteraard voel ik me verplicht om het huis flink te verduurzamen. Dat begint natuurlijk met een flinke laag isolatie. 

En daarmee dient zich meteen het eerste dilemma aan. Want met welk materiaal bereik je het meest duurzame resultaat? De keuze viel uiteindelijk op houtvezelplaat. Niet omdat het de allerhoogste isolatiewaarde heeft, want daarvoor kom je al snel uit bij chemische materialen zoals PUR-platen. Wel omdat de milieubelasting van houtvezel erg laag is.